Bij SST staat elk gesprek op zich.
In plaats van een intake, een diagnose met behandelplan en een behandeltraject bied ik losse sessies.
Daarbij gaat het niet om diepgravend zelfonderzoek, maar richten we ons op wat er nu speelt in jouw leven.
Kleine koerswijzigingen op het goede moment hebben op lange termijn een groot effect.
Uitgangspunt is dat iedereen wel eens vastloopt door een samenloop van omstandigheden en dat je soms wat hulp kan gebruiken om weer vooruit te komen. En dan natuurlijk wel op het moment dat je die hulp nodig hebt. Door middel van een email leg je contact en plannen we op korte termijn een gesprek in.
Het doel van SST is om je in beweging te zetten, zodat je verder kan. En dan moet je denken aan kleine veranderingen, je stuurt steeds een beetje bij. We concentreren ons daarom op één punt. We gaan niet de breedte, maar de diepte in.
Zo werkt de sessie
- Focus
Ik probeer te verhelderen wat voor jou, op dit moment, het belangrijkste punt is.
Daar kun jij al mee beginnen vóór de sessie. Hoe beter jouw voorbereiding, hoe meer je uit de sessie haalt. In de sessie gaan we daar op verder. Ik vraag door, tot in detail, want iedereen is anders en elke situatie is anders. Ik zorg dat we niet te ver van ons onderwerp afdwalen in het gesprek. De sessie is effectiever met een goede focus.
- Bijsturen
SST richt zich op het versterken van jouw vermogen om te veranderen. Iedereen heeft zijn eigen krachten en vaardigheden en we kijken samen hoe jij die in deze situatie kunt gebruiken. We onderzoeken hoe jij je omgeving kunt inschakelen om jou te ondersteunen. En waar je informatie kunt vinden of bijvoorbeeld een training kunt volgen als je die nodig hebt. Ik deel mijn relevante kennis en ervaring met jou. Bijvoorbeeld wat beproefde manieren zijn om met een bepaalde klacht om te gaan. Of hoe je bepaalde symptomen moet lezen; serieus nemen of is het vals alarm? Wanneer is het goed je intuïtie te volgen, en wanneer is het beter daar juist tegen in gaan?
- Actie en vervolg
Aan het eind van het gesprek krijg je praktische adviezen waar je zelf mee verder kunt. Zo leer je bijvoorbeeld een bepaald patroon te herkennen, waardoor je dit ook gemakkelijker doorbreekt. Je kunt op elk moment weer een nieuwe sessie plannen maar we adviseren je om de sessie eerst te laten bezinken voordat je beslist of je een vervolgsessie wilt of niet. Neem bij voorkeur meteen na de sessie de tijd om de sessie te overdenken.
Kijk hoe het gaat met de nieuwe inzichten en met hulp uit je omgeving. Het kan even duren voordat je wat merkt van de verandering. Als je even wacht kun je beter beoordelen of je een vervolgsessie nodig hebt.
LUISTERTIP: In de podcasts ‘Where Should We Begin’ en ‘How’s Work?’ kun je horen hoe Esther Perel binnen één sessie mensen weer vooruit helpt met relatieproblemen en zakelijke problemen.
LEESTIP: Dryden, W. (2019). Single-Session Therapy 100 Key Points and Techniques. Abingdon, Oxon: Routledge. Hoyt, M.F., Bobele, M., Slive A., Young, J., Talmon, M. Eds. (2018). Single-Session Therapy by Walk-In of Appointment. Administrative, Clinicaland Supervisory Aspects of One-at-a Time Services. New York; Routledge.